Dünya’nın en büyük 8. konteyner ihracatçısı
Özellikle Orta Doğu ve Körfez ülkelerinin en büyük çelik tedarikçisidir.
Demir çelik sektörü, başta yassı ve yapısal çelik ürünlerine yönelik yatırımlar olmak üzere, özellikle 2001 yılından sonra, hızlı bir büyüme ivmesi kazanmıştır. Ülkemizin, yassı çelik ürünlerinde ithalata bağımlılığının sona erdirilmesi ve sanayinin ihtiyaç duyduğu mamullerin iç piyasadan karşılanması amacıyla, son yıllarda yassı mamul üretimine yönelik yatırımlar artış göstermiş, böylece 2013 yılındaki slab üretim kapasitesi, 2000 yılına göre %442 oranında artışla, 3 milyon tondan 16,3 milyon tona yükselmiştir. Slab üretim kapasitesindeki hızlı artışta, özellikle 2006-2013 döneminde 13 milyon ton yeni üretim kapasitesinin devreye girmesini sağlayan yatırımlar etkili olmuştur.
Demir çelik sektörü hammadde olarak kullandığı demir cevherinin %60’ını, hurdanın %70’in ve taşkömürünün %90’ını ithalat yoluyla karşılamaktadır. Diğer taraftan ülkemizde tüketilen yassı ürünlerin yaklaşık %50’si ithal edilmektedir. Bu durum sektörün dış ticaret açığı vermesine neden olmaktadır.
2020 yılının başlarında hem miktar hem değer yönünden artış gösteren çelik ihracatımız mart ayından itibaren küresel anlamda dünyayı etkileyen Kovit-19 virüs salgınından dolayı sonuna doğru azalmaya başlamıştır.
Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan “Demir ve Demir Dışı Metaller” sektörü, Türkiye ekonomisini etkileme ve yönlendirme gücünden fazla sahip olan sektörlerin arasındadır...!
2020 yılında toplam 169,5 milyar dolar ihracat yapan Türkiye’nin ihracatında “demir ve demir dışı metaller” sektörünün yüksek ihracat potansiyeli dikkat çekici...
Dolayısıyla bu sektörde Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda dünya ölçeğinde giderek daha aktif bir oyuncu haline gelmesi kaçınılmazdır..!
Son yıllarda Çin dışında dünya ihracatında söz sahibi olan ülkelerin bir çoğunun ihracattaki payı azalırken Türkiye’nin payı yükselmektedir. Türkiye’nin ihracatındaki en önemli pazarlar başta Avrupa Birliği, Ortadoğu, Kuzey Afrika ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’dir.
Yüksek teknolojik donanım ve tecrübesi itibarıyla uluslararası rekabet gücüne sahip olan sektör, uluslararası standartlarda kaliteli ürün üretimine odaklıdır.