Ankara Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği 1993 yılında kurulmuş olup; 4000’i aşkın üye sayısına sahiptir. Birlik, ihracatın artmasını sağlamak, mesleki dayanışmayı artırmak, ihracatçıların mesleki faaliyetlerini ve ilişkilerini düzenlemek, sorunlarına çözüm bulmak ve yol göstermek amacıyla oluşturulmuştur. Birliğin 11 kişiden oluşan Yönetim Kurulu koordinasyonunda, sektörün önünü açacak ve sorunlarına çözüm arayacak çalışmalarda ve sektörü yakından ilgilendiren konularda girişimlerde bulunulmakta böylelikle uluslararası pazarlarda sektörün rekabet edebilirliğine katkı sağlanmaktadır.
2023 yılında Türkiye geneli demir ve demir dışı metaller ihracatının toplam Türkiye ihracatından aldığı pay %10 olmuştur. İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre; 2023 yılında Türkiye'nin demir ve demir dışı metaller ihracatı 27,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.
Demir-Çelik sektörü pek çok sanayi sektörüne ana girdi veren stratejik bir sektördür. Türk çelik sektörü, dinamik yapısı ile dünya ihraç piyasalarında ortaya çıkan fırsatları değerlendirmede ve gelişmelere ayak uydurmada son derece başarılı bir performans sergilemekte, çeliğin tüketildiği her pazara girme konusunda büyük bir gayretle çalışmaktadır.
En büyük 10 çelik üreticisi arasında 8.sırada yer alan Türkiye’nin ham çelik üretimi 33.714 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye dünya çelik üretiminin yaklaşık olarak %1,8’lik kısmını gerçekleştirmektedir.
Dünya Ticaret Merkezi (trademap) verilerine göre Türkiye;
- Dünya’nın en büyük bakır örgülü tel ihracatçısı
- Dünya’nın en büyük demir-çelikten çubuk ihracatçısı
- Dünya’nın en büyük 3. inşaat demiri ihracatçısı
- Dünya’nın en büyük 3. Alüminyum profil, çubuk ihracatçısı
- Dünya’nın en büyük 4. Alüminyum mutfak ve sofra eşyaları ihracatçısı
- Dünya’nın en büyük 4. Demir veya çelikten basınçlı kap ihracatçısı
- Dünya’nın en büyük 4. Demir- Çelik mutfak ve sofra eşyaları ihracatçısı
- Dünya’nın en büyük 4. Alüminyum örgülü tel ihracatçısı
- Dünya’nın en büyük 4. Demir-çelik profil ihracatçısı
- Dünya’nın en büyük 5. Demir- Çelik İnşaat aksamı ihracatçısı
- Dünya’nın en büyük 5. Alüminyum folyo ve şerif ihracatçısı
- Dünya’nın en büyük 6. Demir- Çelik sağlığı koruyucu malzeme ihracatçısı
- Dünya’nın en büyük 7. Demir- Çelik tel ihracatçısı
- Dünya’nın en büyük 8. Demir- Çelik Boru ihracatçısı
- Dünya’nın en büyük 8. Alüminyum inşaat aksamı ihracatçısıdır.
- Dünya’nın en büyük 9. Alüminyum boru ve bağlantı parçaları ihracatçısı
Demir çelik sektörü, başta yassı ve yapısal çelik ürünlerine yönelik yatırımlar olmak üzere, özellikle 2001 yılından sonra, hızlı bir büyüme ivmesi kazanmıştır. Ülkemizin, yassı çelik ürünlerinde ithalata bağımlılığının sona erdirilmesi ve sanayinin ihtiyaç duyduğu mamullerin iç piyasadan karşılanması amacıyla, son yıllarda yassı mamul üretimine yönelik yatırımlar artış göstermiş, böylece 2013 yılındaki slab üretim kapasitesi, 2000 yılına göre %442 oranında artışla, 3 milyon tondan 16,3 milyon tona yükselmiştir. Slab üretim kapasitesindeki hızlı artışta, özellikle 2006-2013 döneminde 13 milyon ton yeni üretim kapasitesinin devreye girmesini sağlayan yatırımlar etkili olmuştur. Ülkemizde, 2021 yılı itibariyle, demir cevherinden üretim yapan 3 adet entegre Basit Oksijen Fırınlı tesis, hurdadan üretim yapan 26 adet Elektrik Ark fırınlı tesis ve 11 adet İndüksiyon Fırınlı tesis olmak üzere toplamda 40 adet çelik üretim tesisi bulunmaktadır.
Demir çelik sektörü hammadde olarak kullandığı demir cevherinin %60’ını, hurdanın %70’in ve taşkömürünün %90’ını ithalat yoluyla karşılamaktadır. Diğer taraftan ülkemizde tüketilen yassı ürünlerin yaklaşık %54’ü ithal edilmektedir. Bu durum sektörün dış ticaret açığı vermesine neden olmaktadır.
Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan “Demir ve Demir Dışı Metaller” sektörü, Türkiye ekonomisini etkileme ve yönlendirme gücünden fazla sahip olan sektörlerin arasındadır...!
2023 yılında toplam 255,8 milyar dolar ihracat yapan Türkiye’nin ihracatında “demir ve demir dışı metaller” sektörünün yüksek ihracat potansiyeli dikkat çekici...
Dolayısıyla bu sektörde Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda dünya ölçeğinde giderek daha aktif bir oyuncu haline gelmesi kaçınılmazdır..!
Son yıllarda Çin dışında dünya ihracatında söz sahibi olan ülkelerin bir çoğunun ihracattaki payı azalırken Türkiye’nin payı yükselmektedir. Türkiye’nin ihracatındaki en önemli pazarlar başta Avrupa Birliği, Ortadoğu, Kuzey Afrika ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’dir.
Yüksek teknolojik donanım ve tecrübesi itibarıyla uluslararası rekabet gücüne sahip olan sektör, uluslararası standartlarda kaliteli ürün üretimine odaklıdır.